HANDLA ONLINE OCH SLIPP STÅ I KÖ!

Djur och fyrverkeri

DJUR OCH FYRVERKERI

Djuren, våra vänner

Fyrverkerier har sedan många år tillbaka varit en självklar ingrediens i vårt nyårsfirande. Det gör övergången från det gamla året till det nya till något alldeles extra festligt och gläder och fascinerar såväl gammal som ung. Tyvärr finns det de som inte kan känna någon glädje över denna sed. Vi tänker då på våra sällskapsdjur och deras ägare, som naturligtvis våndas med sina skyddslingar, när dessa i många fall blir helt förskräckta över de såväl totalt omotiverade som onaturliga och starka smällarna och ljuskaskaderna.

Då vi inte är experter på djur, har vi bett receptarie och djursjukvårdare Ingrid Lindgren, Landskrona Smådjursklinik, att ge några goda råd i detta sammanhang. Hon sammanfattar sina rekommendationer som följer:

  • Lämna inte ditt djur ensamt hemma på nyårsafton (eller dagarna däromkring, då fyrverkerier kan förväntas).
  • Ge hunden sin middag lite tidigare än vanligt, så den hinner gå ut på sin kvällsrunda i god tid innan fyrverkerierna börjar.
  • Dra för gardinerna eller ner persiennerna, så ljusskenet från fyrverkerierna inte blir så skarpt inne i rummet.
  • Sätt gärna på någon glad musik, så ljudeffekterna blir mindre märkbara.
  •  Om ditt djur verkar skärrat, förstärk inte rädslan genom att trösta eller ömka! Ge istället din vän en uppmuntrande klapp och försök agera säkert och naturligt! Ett gott tuggben eller en älskad leksak att syssla med i en lugn vrå kan kanske ge hunden lite förströelse! Låt katten dra sig undan till ett för den tryggt ställe, om den så önskar!
  • Låt absolut INTE din hund följa med till den plats, varifrån fyrverkerierna skjuts upp! Denna festplats är av många orsaker ingen lämplig miljö för ett djur.
  • Om du vet att din hund eller katt reagerar kraftigt på nyårsfyrverkerierna, kan du be din veterinär skriva ut något läkemedel, som verkar lugnande och avslappnande (t.ex D.A.P). Det är viktigt att du börjar medicinera ditt djur i god tid före nyår (börja direkt efter julhelgen) så du hinner prova dig fram till den individuellt riktiga doseringen. Denna skall åstadkomma att djuret verkar något avtrubbat (reagerar mindre och långsammare än vanligt) men ändå äter och dricker som vanligt.

Gällande hunden måste ju denna också kunna gå ut med ägaren för att uträtta sina behov. Viktigt är att du ger dagens första dos redan på morgonen, innan djuret blivit stressat och uppskrämt. Ett redan ängsligt djur kan nämligen behöva betydligt högre dos av läkemedlet än normalt för att bli lugnat, vilket kan ge oönskade och riskabla följder. -Tänk på att ett djur som fått lugnande medel kan förlora sitt normala omdöme! Om någon eller något överraskar hunden eller katten, kan denna helt reflexivt bita ifrån sig för att freda sig. Detta måste särskilt beaktas vad gäller djurets kontakter med stimmiga och festglada barn!

Exempel på bedövande medel i sprayform för hundar är D.A.P

MEDICINERA ALDRIG DITT SÄLLSKAPSDJUR UTAN ATT RÅDFRÅGA VETERINÄR!

Observera att olika djurslag kan reagera mycket olika på ett och samma läkemedel och den lämpliga doseringen kan variera högst väsentligt. Vissa läkemedel för humant bruk kan vara direkt livsfarliga för våra sällskapsdjur!

Och till Dig som skall ansvara för ett fyrverkeri vill vi säga:

VAR RÄDD OM DIG SJÄLV OCH VISA ANDRA STÖRSTA HÄNSYN OCH OMTANKE, SÅ FÅR VI ALLA ETT GOTT NYTT ÅR!

(Text tagen ifrån Svea Fireworks hemsida)